Skip to content
Пенливо кафе в буркан върху дървена дъска с масло Outin, кокосово масло и кафе на зърна.

Бронирано кафе – как се прави

Кафето е повече от напитка – то е ритуал за енергия и концентрация, който е любим на много хора. Една негова версия, известна като бронирано кафе, е особено популярна сред активно спортуващите и привържениците на кето и нисковъглехидратни режими.

Но какво точно представлява и как се е появила идеята за това кафе? Това ще видим в тази статия. Ще ви споделим и как се приготвя бронирано кафе с различни масла като например кокосово масло.

Бронирано кафе – какво е

Тази напитка комбинира кафе, направено от висококачествени кафени зърна или смляно кафе, безсолно масло с най-високо качество и MCT масло (средноверижни триглицериди).

Топлото кафе, маслото и MCT се смесват добре (може с ръчен пасатор или с фрапе миксер) до получаване на напитка, приличаща на кремообразно лате. Може да срещнете това кафе и като кето кафе, кафе с масло, маслено кафе и дори мазно кафе.

Създателят на тази напитка е Дейв Аспрей. Той прекарва известно време в Тибет, където вижда как местните често си приготвят кафе с масло от як – богата на мазнини ободряваща напитка, с която да имат енергия за суровите и студени условия поради голямата надморска височина. Аспрей заменя маслото от як с краве масло и измисля напитката, която кръщава на своята компания. Така се появява “bulletproof coffee” през 2011 г., част от концепцията на Аспрей за “bulletproof lifestyle” и здравословен начин на живот.

MCT масло

Съставките за бронирано кафе са само три – масло, кафе и MCT масло. Последната е може би най-малко известна от трите.

MCT са средноверижни триглицериди, извличани от кокосово масло или масло от палмови ядки. Те са популярна хранителна добавка, особено сред активно спортуващи и бодибилдъри. Смята се, че mct маслото помага за изгаряне на мазнини, енергия, усещане за ситост, контрол на апетита и загуба на тегло. Най-често се използва мст масло, извлечено от кокосово масло.

Бронирано кафе – ползи

Кафето съдържа антиоксиданти и полезни хранителни вещества, а редица проучвания показват редуциране на риска от заболявания като Паркинсон и диабет тип 2 при редовен прием на тъмната ароматна напитка.

То често се свързва с отслабване, поради термогенния ефект, стимулирането на метаболизма и липсата на апетит след прием. Разгледахме подробно различните видове кафе като зелено кафе например и връзката им с отслабването в „Кафе за отслабване: Помага ли напитката за стройна фигура“.

Бронираното кафе би могло да помогне в изгарянето на мазнини чрез процес кетоза. При него тялото използва мазнини като основен енергиен източник. Освен това, тъй като все пак е кафе, то намалява апетита и така може дневният калориен прием да е по-нисък.

Като част от кето или нисковъглехидратна диета, то често се препоръчва вместо закуска. Поради добавените в него мазнини, то помага за усещането за засищане, а кафето – за енергия. Така на теория ще сте сити и енергични, за да се справите със задачите си за деня.

Отслабването всъщност е една от най-големите причини много хора да приемат напитката ежедневно. Други ползи, с които се свързва това кафе, са яснота на ума, фокус, подобряване на когнитивни функции и дори отслабване и влизане във форма.

Макар и да има някои потенциални ползи, бронираното кафе не е най-добрият начин да се поддържа добра форма. Замяната на закуската с него означава по-малко калории, но води и до възникване на липси на важни хранителни вещества, които инак биха дошли от една здравословна закуска. Стриктните диети с висок процент мазнини и малко калории могат да доведат до здравословни проблеми – висок холестерол и развитие на сърдечни заболявания са само част от тях.

Ключово за доброто здраве и добрата форма са редовните физически упражнения и балансиран хранителен режим. При предишни здравословни проблеми и рискови фактори, задължително трябва диетата да се обсъди с медицинско лице.

Приготвяне на бронирано кафе

Както вече споменахме, рецептата за това кафе е лесна. Може да приготвите кафе с еспресо машина, кафеварка, ръчна преносима кафемашина или дори с джезве. Изчакайте го да се охлади съвсем леко, за да не добавяте останалите съставки в гореща течност.

След това добавете 1 супена лъжица масло и 1 чаена лъжица MCT масло и смесете с помощта на пасатор, блендер или миксер до получаване на кремообразна и наподобяваща лате или капучино смес със златиста пяна отгоре. При желание от ваша страна и ако тялото ви го понася добре, може постепенно да увеличите до 2 супени лъжици масло и 2 супени лъжици MCT.

Рецептата лесно може да се удвои за двама или пък да се промени според личните ви вкусови желания. Например добавяне на подсладител без захар с вкус на ванилия или друг, ще превърне напитката във вкусно ванилово бронирано кафе. Вместо ванилия може да използвате сироп бадем, шоколад или лешник. Може и само да поръсите бронираното си кафе с малко какао, ако не желаете да добавяте сиропи.

За топлите месеци може да приготвите и студена версия – смесете кафето и маслата, разбъркайте, след което прехвърлете в чаша с няколко ледени кубчета.

Бронирано кафе може да приготвите и с гхи (пречистено масло). То е добър заместител на маслото, но не е толкова кремообразно и ще придаде лек ядков вкус.

Рецепта за бронирано кафе с кокосово масло

Бронираното кафе може да приготвите с различни масла, както и да пропуснете мст маслото. Рецептата с кокосово масло е точно такава.

Необходими са ви само топло кафе, 1 чаша, и кокосово масло, около 1-2 супени лъжици. По желание може да добавите малко канела, но може и да пропуснете. Кокосовото масло придава лек тропически аромат, който допълва чудесно този на кафето. Смесете и се насладете на кокосово бронирано кафе.

Независимо коя рецепта за бронирано кафе изберете да приготвите, не го оставяйте за по-късно, а му се насладете веднага.

В заключение, бронираното кафе често се препоръчва при спазването на различни диети. Напитката предполагаемо помага за отслабване, фокус и усещане за ситост, но тези ползи не са доказани.

Ако харесвате кремообразната маслена кафе комбинация, може да и се насладите няколко пъти седмично. Това вероятно няма да навреди, но ако го включите в ежедневната си рутина, то най-добре следете внимателно как се чувствате. Препоръчително и да правите редовно проверка на холестерола си, както и да се консултирате с вашия лекар при някакви съмнения за проблем.

Умереността е ключова. Прекалената консумация на кафе напитката може да доведе до нервност и стомашен дискомфорт, а хората с чувствителност към кофеин могат да изпитат и мигрени и проблеми със съня.

В нашия блог може да откриете както още интересна информация за една от най-популярните и обичани напитки в света, така и идеи как да приготвите вкусни и освежаващи кафе изкушения.

Сподели с приятел

Прочетете още