Приготвянето на хубаво кафе у дома е част от любимата рутина за добър старт на деня на много хора. Така те се наслаждават на неустоими аромат и вкус и получават необходимия прилив на енергия, за да стартират със задачите си.
Често обаче кафето, приготвяно у дома, не отговаря точно на обещаното на пакета. Не се усещат балансирани нотки, нито приятен вкус. В статията ще разгледаме какви са тънкостите при приготвяне на кафе с помощта на най-популярните методи – кафеварка, френска преса и машина, както и кои аксесоари могат да улеснят процеса.
Приготвяне на хубаво кафе еспресо у дома
Важна първа стъпка е да подберете качествено кафе от доказан производител. Колкото и старание да се вложи в приготвянето, ако поначало започнете с лош продукт, готовата напитка определено няма да ви донесе желаните вкус, аромат и ободряващ ефект.
Голямото разнообразие от качествени кафета, което може да откриете към момента, позволява да проявите експериментаторски дух и да тествате докато откриете своето любимо кафе. Независимо дали става дума за по-интензивни нотки, или плодови и сладки такива, със сигурност може да намерите вашето си кафе.
Ако пък искате да се поглезите и сте склонни да разнообразите по-достъпните ценово специални кафета (или “specialty coffee”) и да инвестирате повече, прочетете нашата статия за най-скъпите кафета в света и се вдъхновете кое бихте могли да изпробвате.
Без значение дали сте се спряла на реномирана марка от по-висок, или нисък клас, ще имате няколко варианта за приготвяне. Те включват френска преса, кафеварка и машина.
Аксесоари, които да помогнат за приготвяне на хубаво кафе у дома
Аксесоарите за приготвяне на кафе не са задължителни, но могат да ви превърнат в майстор бариста и да помогнат значително за подобряване на крайния резултат.
Сред най-полезните са дигиталната везна и кафемелачката.
Дигитална везна за кафе: Използването на едни и същи количества кафе и вода всеки път е от ключово значение за последователното постигане на добро кафе с прекрасен вкус и силен аромат.
Стандартното съотношение е 1:18 — 1 грам кафе към 18 мл вода. За френска преса добро съотношение е 1 грам кафе към 15 мл вода, а за кафеварка е 1:13. Дори и малка промяна в тези съотношения оказва влияние на вкуса, и то не винаги в положителен аспект. Понякога промяната може да подобри кафето, но в други случаи – може да се получи и доста лош краен резултат.
Кафемелачка: Предварително смляното и пакетирано кафе, макар много удобно за транспорт и използване, не винаги успява да запази желаните вкусове и аромати. Поради дълъг период на престой в магазинна мрежа, то губи първоначалните си качества.
Прясно смляното кафе има много по-добър вкус, в който могат да се усетят всички предвидени от производителя нотки. Електрическите мелнички са добър избор, ако бюджетът ви позволява, но ръчните мелнички също са ефективни и по-достъпни.
Освен кафемелачка и дигитална везна е възможно да ви потрябват и филтри (за филтърно кафе), както и кана или чайник, за да приготвите гореща вода. Тя ви е необходима за метода с френска преса например.
Как се прави кафе на кафеварка
Кафеварката е класически вариант, предпочитан от тези, които се наслаждават на богато, силно кафе с нотка носталгия и спомени от приготвянето на напитката преди появата на други, по-модерни методи.
- Разглобете кафеварката на трите основни компонента — долната част, където се слага водата, металния филтър и горната част.
- Напълнете долната част до под предпазния клапан за налягане. При тази стъпка използването на филтрирана или бутилирана (например изворна) вода може да подобри вкуса на вашето кафе.
- Поставете фино смляно кафе в металния филтър. Напълнете го равномерно, без да притискате плътно кафето надолу, тъй като това може да ограничи потока на водата и парата, което води до прекомерно извличане. По-възможност, винаги използвайте еднакво количество кафе. На тази стъпка добър помощник ще е дигиталната везна, за да сте сигурни в това.
- Сглобете и загрейте: Сглобете кафеварката и я поставете на котлона на среден огън. Докато водата се нагрява, тя ще създаде пара, която изтласква водата през смляното кафе. Само за минути горната част започва да се пълни с тъмната течност, а вие ще усетите аромат на любимата напитка.
- Сервирайте: Веднага щом чуете съскащ звук и кафето започне да изпълва горната част, свалете съда от котлона. Насладете се веднага за най-добър вкус.
Как се прави кафе с френска преса
Френската преса е друг популярен метод, с който получавате кафе с плътен вкус, запазило естествените масла и аромати на зърната.
Стъпки за варене с френска преса:
- Загрейте я предварително: Макар тази стъпка да не е задължителна, препоръчваме първо да затоплите френската преса с гореща вода. Напълнете я и оставете настрани.
- Измерете кафето: Необходимо ви е едро смляно кафе – около 1 грам кафе на 15 мл. вода. Тоест, за преса с обем 500 мл ще ви трябват 33 гр. кафе. Препоръчително е то да е смляно до едрина на кристална захар, за да не преминава през филтърната решетка (която може да пропуска по-фини или дребни частички кафе) и да оказва влияние на вкуса.
- Добавете кафе и вода: Изхвърлете водата за предварително загряване и сложете смляното кафе във френската преса. Залейте го с 60 мл гореща вода (90-95°C). След 30 секунди ще видите образувано капаче от кафе над водата. Известно като „цъфване“, то е знак да продължите и да долеете останалата вода.
- Разбъркайте: Разбъркайте внимателно сместа, за да се уверите, че всичко се е смесило добре. Поставете капака върху френската преса с буталото, издърпано докрай. Оставете кафето да се накисва за около 3-4 минути.
- Натиснете и сервирайте: След накисване много бавно натиснете буталото надолу, отделяйки утайката от свареното кафе. Изсипете веднага в чаша и се насладете на прясно приготвено у дома кафе.
Как се прави кафе с капсули
Използването на кафе на капсули е един от най-удобните и бързи начини за приготвяне на чаша кафе, което го прави популярен избор за тези, които нямат много време, но все пак искат качествена напитка.
Стъпки за приготвяне на кафе на капсули:
- Подгответе машината: Включете вашата кафе машина и се уверете, че резервоарът за вода е пълен.
- Поставете капсулата: Поставете предпочитаната от вас капсула за кафе в определения слот. Повечето машини имат лост или бутон за фиксиране на капсулата на място.
- Изберете вашите настройки: В зависимост от вашата машина може да сте в състояние да изберете размера на вашето кафе (еспресо, лунго и т.н.). Регулирайте според вашите предпочитания.
- Пригответе и се насладете: Натиснете бутона за приготвяне и изчакайте няколко минути, докато машината загрява водата и я прокарва през капсулата. Вашето кафе ще бъде готово за секунди. Изхвърлете използваната капсула и се насладете на кафето си.
В заключение, приготвянето на страхотно кафе у дома не изисква скъпо оборудване или сложни техники. Независимо дали предпочитате кафеварката, удобството на капсулите, или френската преса, всеки метод предлага лесен начин да се насладите на вашето кафе. Експериментирайте с тези техники, за да намерите тази, която най-добре отговаря на вашия вкус и рутина, и се насладете на удоволствието от перфектно приготвената чаша кафе.
А ако често обичате да приключенствате и искате вашата любима чаша кафе, където и да се намирате по света, може да приготвите любимото еспресо с помощта на преносима кафемашина Outin.
С удобен размер и лесна за използване, машината работи както с кафе капсули, така и с мляно кафе. Освен дълъг живот на батерията, има възможност и за универсално зареждане със зарядно за автомобил и USB зарядно. Бързото загряване на водата и налягане 20 бара осигуряват перфектна крема за минути!
В нашия блог може да откриете както още интересна информация за една от най-популярните и обичани напитки в света, така и идеи как да приготвите вкусни и освежаващи кафе изкушения.