Няколко лъжици инстантно кафе на гранули или фино смлян прах и чаша вода. Това е най-бързият и удобен за забързаното ежедневие метод, по който да си приготвите любимата напитка, която да ви ободри сутрин или в късния следобед.
В статията ще ви разкажем какво всъщност представлява инстантното кафе, как се приготвя и кога да изберете него или еспресо.
Инстантно кафе
Еспресото е концентрирано кафе, приготвено с машина. Процесът включва преминаване на загрята до определена температура вода през фино смлени кафеени зърна под високо налягане. Така се получава еспресо с неустоим аромат, вкус и плътна крема.
За да приготвите инстантно кафе, от друга страна, не ви е необходима машина или друг уред. Просто добавяте гореща вода към праха или гранулите и вашето кафе е готово за секунди. Но какво всъщност представляват тези гранули?
Инстантното кафе се получава от истински кафеени зърна, от които се приготвя концентрирана течност. Тя се обработва чрез различни методи. Два от тях са метод на замразяване и метод на пулверизиране (т.е. под форма на спрей).
При методът на замразяване концентрираната смес се подлага на изключително ниска температура, водата в нея замръзва, след което се отстранява. Останалата замръзнала кафе смес се смила до прах. При метод пулверизиране сместа се пръска под форма на фина мъгла през гореща суха камера и с помощта на много висока температура се притиска към дъното, отново до получаване на фин прах.
Инстантното кафе, което може да се открие и като разтворимо кафе, е много лесно за приготвяне. Както и при класическото кафе, трябва да изберете тъмно, средно или светло изпечено, според интензивността, която ви допада, и да добавите вода. Най-често тя е гореща или топла, но някои хора предпочитат приготвяне със студена вода, особено в летните месеци. Любопитен е и начинът на приготвяне в държави като Испания и Малта, където се добавя сгорещено мляко вместо вода.
След като сте приготвили вашето инстантно кафе, може да му се насладите и да си набавите нужния ви кофеин. Макар приемът на кофеин да има ободряващ ефект и ползи за здравето, в някои случаи се налага той да се намали. Предлагат се и безкофеинови варианти на инстантно кафе, подходящи за тези, които трябва да контролират приема си на кофеин през деня. Ако искате да научите повече за кофеина и защо е препоръчително да следите неговия прием, прочетете нашата статия „Кофеин: Колко милиграма има в едно кафе.“
История на разтворимо кафе

Макар че много хора смятат, че е сравнително скорошно създаден продукт, инстантното кафе всъщност има дълга история. Появява се още преди Първа световна война, а в последните седемдесет години се радва на голяма популярност. Толкова голяма, че почти четвърт от световното производство и консумация на кафе е на инстантно такова.
Този тип кафе има доста интересна история, но и до днес не е ясно кога точно е започнала тя. През годините много учени и търговци са подавали патент за такъв продукт, често дори в много близък интервал от време.
Един от тях е англичанинът Джон Дринг, който патентова смес, наподобяваща кафе паста, която изисква гореща вода за приготвяне. Любопитен елемент в рецептата на Дринг е използването на масло за сгъстяване на сместа, както и на подправки като ванилия и канела, придаващи по-топъл и екзотичен вкус. Това се случва през 1771 г. Само век по-късно, през 1890 г. в Нова Зеландия, търговецът на кафе и подправки Дейвид Станг създава „разтворимо инстантно кафе“, използвайки процес на сух горещ въздух.
Няколко години след това, през 1901 г., Саторио Като, химик, работил в Чикаго, патентова сходен продукт – водоразтворимо кафе на прах. Осем години по-късно се появява и разтворимото кафе на Джордж Констант Луис Вашингтон (George Constant Louis Washington), което вече се предлага и на масовия потребител.
Въпреки съвпадението с имената, този Джордж Вашингтон няма общо с първия американски президент, а всъщност е химик, бизнесмен и изобретател с белгийско-британски произход. Неговото разтворимо кафе обаче няма хубавия вкус, с който е познат продуктът днес.
По време на Първа световна война инстантното кафе е част от дажбата на войниците. Световната война разбираемо оказва ефект върху икономиката на глобално ниво.
Някои държави имат проблем с изнасянето и продажбата на стоки. Една от тях е Бразилия, която се оказва с огромен излишък от своята основна стока – кафето, след рязък спад на цената му поради срива на „Уолстрийт“ през 1929-та година.
За да преодолеят този проблем, Бразилският институт за кафе и швейцарската компания Nestle създават инстантно кафе. Тази разтворима напитка печели популярност по време на Втора световна война.
Днес хиляди хора започват деня си с чашка разтворимо кафе. Неговото лесно съхранение, пренасяне и най-вече приготвяне, го правят една от най-консумираните напитки в света. Чисто или с определен вкус като мока или ванилия, то обаче има един вечен съперник – еспресото.
Инстантно кафе или еспресо – кое да изберете?

Зависи с колко време разполагате. Разтворимото кафе се приготвя невероятно лесно. Всичко, от което се нуждаете, е топла вода и след минута имате чаша кафе. То е и много по-евтино от еспресото или прясното кафе, което го прави бюджетен избор.
Издържа по-дълго и не изисква специално съхранение, което го прави идеален за натоварен начин на живот или хора с ограничено кухненско пространство.
Но когато става дума за вкус… Разтворимото кафе често няма дълбочината и наситеността на прясно свареното кафе. Процесът на сушене чрез замразяване или сушене чрез пулверизиране, използван при приготвянето на разтворимо кафе, може да премахне някои от естествените масла и аромати на кафеените зърна.
Еспресото, от друга страна, предлага плътен, интензивен вкус със сложни нотки, с които инстантното кафе просто не може да се сравни. Процесът на варене запазва маслата и ароматите на зърната, осигурявайки по-богато изживяване.
Еспресото съдържа повече кофеин в по-малка порция в сравнение с разтворимото кафе. Една доза еспресо може да осигури по-силен прилив на енергия.
Еспресото е в основата на много кафе напитки. Можете да му се насладите самостоятелно или да го комбинирате с мляко за лате, капучино, мока и други напитки.
За ценителите на кафето процесът на приготвяне на еспресо – смилане на зърната, претегляне и приготвяне – може да бъде успокояващ ритуал, който носи удоволствие.
Приготвянето на еспресо, независимо дали с ръчна еспресо машина или напълно автоматична, отнема повече време и умения от простото добавяне на гореща вода към разтворимото кафе. Машините за еспресо и висококачествените зърна могат да бъдат скъпи и изискват повече поддръжка и почистване в сравнение с приготвяне на разтворимото кафе. Но ако цените аромата и богатия вкус и сте готови да отделите малко повече време и се наслаждавате на изкуството да правите кафе и да експериментирате с различни кафеени зърна и техники за приготвяне, то еспресото е правилният избор за вас.
А ако често обичате да приключенствате и искате да имате възможност да пиете еспресо или различни напитки на основата на еспресо, където и да се намирате по света, може да приготвите любимата напитка с помощта на преносима кафемашина Outin.
С удобен размер и лесна за използване, машината работи както с кафе капсули, така и с мляно кафе. Освен дълъг живот на батерията, има възможност и за универсално зареждане със зарядно за автомобил и USB зарядно. Бързото загряване на водата и налягане 20 бара осигуряват перфектна крема за минути!
В нашия блог може да откриете както още интересна информация за една от най-популярните и обичани напитки в света, така и идеи как да приготвите вкусни и освежаващи кафе изкушения.