Skip to content
Човек се наслаждава на момент Outin, държейки жълта чаша лате, украсена с изкуство във формата на сърце, седнал до елегантна кана за мляко от неръждаема стомана.

Кафе лате – история и приготвяне

Чистото късо еспресо е любимият начин на много хора да стартират деня и да имат енергия за задачите си. Неговият интензивен вкус обаче не допада на всеки. Докато едни го харесват, други обожават кафе лате – еспресо с кадифено разпенено мляко.

Напитката често се бърка с капучиното, но двете имат своите разлики. В статията ще видим как се е появило кафе лате и какво го отличава от други рецепти с еспресо и мляко.

Какво е кафе лате

Днес латето е популярно предложение в кафенетата по целия свят, с множество вариации и вкусове, които да задоволят всеки вкус.

Кафе латето е по-меко и фино от капучиното. Това се дължи на кадифения слой млечна пяна и затопленото на пара мляко, които се смесват с еспресото. Комбинацията от тези три елемента дава смекчения вкус на напитката.

Кафе лате може визуално да изглежда като голяма напитка, но често то е по-слабо от стандартното еспресо. Това е свързано със съотношението при приготвяне. Обикновено то е една част кафе към три части мляко, тоест за 30 мл силно еспресо ще са необходими 90 мл затоплено мляко.

История на кафе лате

Историята на кафе лате определено е интересна, като често може да откриете малки разлики в нея в зависимост къде се намирате – дали в Европа, САЩ, или Австралия например.

Кафето се появява още през 15-ти век, а смесването му с мляко се случва от векове. Например в Европа комбинацията от кафе и мляко е известна най-рано от 17-ти век.

Терминът “caffè latte” произхожда от Италия и означава “кафе с мляко”. Италианците обожават еспресо и приготвяното с него капучино, но капучиното е прието за сутрешна напитка. Поръчването на капучино следобед не е често срещано в страната. Поради това в късните часове на деня италианците се наслаждават на кафе с малко количество мляко, често наричано “макиато“.

Още през 1867-ма година Уилям Дийн Хауелс използва термина „кафе лате“ в своето есе „ Италиански пътешествия“. Всъщност многото американски туристи, които посещавали италиански региони, имали проблем със силното интензивно еспресо, което италианците обожават. За да смекчат вкуса на напитката, започнали да добавят към нея топло мляко, което придавало лека сладост и я правело по-харесвана от туристите.

През 50-те години на миналия век в популярното калифорнийско кафе Caffe Mediterraneum се появява кафе лате. Такова е вярването на голяма част от американците. Но лудостта по модерното лате, което е известно и обичано днес, всъщност започва от Сиатъл, Вашингтон.

С появата на модерните кафемашини, позволяващи направа на силно еспресо, се появяват и различни напитки с него. Накрайниците за пара, създадени през 1903 г. обаче са това, което е в основата на модерните кафе лате напитки, както и в появата на „лате арт“ – изкуството за рисуване върху напитката.

Горещата пара помага за постигането на необходимата текстура на млякото, с която се рисува. Това се случва през 80-те години в Сиатъл, който и се смята за основен „виновник“ за популярността на днешното лате и рисунките върху него.

Днес кафе лате е популярно по цял свят. В различните европейски държави може да го откриете и с имената café crème, café au lait или café con leche, но си струва да отбележим, че поръчвайки лате в Италия ще получите чаша горещо мляко.

Кафе лате – рецепта

Кафе лате е преминало много трансформации през годините, но неговата основа – кафе и мляко – се запазва и до днес.

Най-вероятно то е вдъхновено от капучиното, което се появява в Италия през 1900 г. Капучиното обаче е съставено от равни части мляко и кафе, има по-интензивен вкус и често може да е поръсено с какао, шоколадови стърготини или канела.

Латето, от друга страна, е по-фина и мека алтернатива. За него се използва съотношение една част кафе към три части мляко, макар че може да попаднете и на съотношение едно към две. Кафе лате се сервира без поръска, но винаги с характерните лате рисунки.

За тях може да се използва шаблон, но най-честата практика е използване на топлото мляко за постигане на изображение на сърце или цвете. Някои баристи използват и пяната, за да направят симпатични животни, които завършват с малки детайли от кафе. В Япония, където кафе лате е изключително популярно, това е много разпространено, а в последните години се появяват и специализирани машини, приготвящи и напитката, и рисунката на нея.

Балансът на вкусовете на caffè latte го прави приятна напитка за всички любители на кафето, а с толкова много вкусови вариации е лесно да се персонализира. Благодарение на различни сиропи с вкусове на ванилия, карамел или сезонни есенни или коледни предложения, кафе лате може лесно да се измени.

Най-популярни са ваниловото лате със сироп ванилия, както и прочутото през студените есенни месеци тиквено лате с подправки като канела, индийско орехче и карамфил. Има и студено лате – охладена версия на класическото, направена чрез изливане на еспресо върху лед и добавяне на студено мляко. Това е освежаващ начин да се насладите на лате в по-топло време или като лека следобедна наслада.

Кафе лате може да се приготви и с алтернатива на млякото, подходяща за тези с лактозна непоносимост. Лате с овесено мляко например е предпочитан вариант, заради естествената сладост на овесеното мляко и неговата доста добра способност да се разпенва.

В заключение, кафе лате е неустоима кадифена напитка, която най-вероятно се е появила като вариация на капучиното. От произхода си в италианската кафе култура, през невероятната популярност в Америка през 80-те години до днешната си глобална популярност, кафе лате остава класически избор на кафе. То носи наслада и успокоение за нещо познато, независимо къде сте по света.

В сравнение с напитки като капучино или макиато, латето съдържа повече мляко и като цяло е по-малко горчиво, което го прави любим избор за тези, които обичат да консумират кафе напитки с по-нежен вкус.

Независимо дали му се наслаждавате горещо в хладна сутрин, или ледено в топъл летен следобед, успокояващият, балансиран вкус на латето е универсално привлекателен.

А ако често обичате да приключенствате и искате да имате възможност да пиете еспресо или различни напитки на основата на еспресо като кафе лате и макиато, където и да се намирате по света, можете да приготвите любимата напитка с помощта на преносима кафемашина Outin.А ако често обичате да приключенствате и искате да имате възможност да пиете еспресо или различни напитки на основата на еспресо като кафе лате и макиато, където и да се намирате по света, можете да приготвите любимата напитка с помощта на преносима кафемашина Outin.

С удобен размер и лесна за използване, машината работи както с кафе капсули, така и с мляно кафе. Освен дълъг живот на батерията, има възможност и за универсално зареждане със зарядно за автомобил и USB зарядно. Бързото загряване на водата и налягане 20 бара осигуряват перфектна крема за минути!

В нашия блог може да откриете както още интересна информация за една от най-популярните и обичани напитки в света, така и идеи как да приготвите вкусни и освежаващи кафе изкушения.

Сподели с приятел

Прочетете още