Skip to content
Двама души, дрънкащи с чаши за бяло кафе, едната пълна с наситено черно кафе, а другата демонстрираща сложно лате изкуство, въплъщават същността на сутрешния ритуал на Outin.

Кое е най-хубавото кафе: Арабика или Робуста?

Кафето принадлежи към семейството на растенията, наречени Rubiaceae. Арабика и канефора, или робуста, са двата основни сорта, които представляват по-голямата част от кафето, произведено и консумирано в световен мащаб. Всеки един от тях има уникални характеристики, които се харесват на различни хора според техните вкусови предпочитания.

Добрите кафета от висок клас често имат етикет 100% арабика, поставен на видно място върху опаковката. Но това ли е единственият фактор, който да помогне в избор на кафе? Как можете да разберете кое е най-доброто кафе? За да ви помогнем да изберете висококачествено кафе, което отговаря на вашите предпочитания, в тази статия ще разгледаме характеристиките на кафето арабика и робуста.

Арабика (Coffea arabica)

Арабиката, най-харесваният вид кафе в света, обхваща 75% от световното кафе производство.

Това е първият култивиран сорт кафе, който от 18-ти век се доставя в различни точки по света. Арабиката произхожда от Етиопия, но днес се отглежда в различни държави, например Бразилия, която е на първо място по производство на този сорт.

Характерно за Арабиката е по-трудният процес на отглеждане, който определя и по-високата цена на това кафе. Тя вирее на по-големи височини и по-студен климат, което от една страна прави по-трудно отглеждането, а от друга – по-бавно узряването. Освен това този сорт е силно податлив на болести, макар че в последните години се създават и нови хибридни сортове, които имат по-добра устойчивост и съответно могат да спомогнат да се облекчи иначе скъпият процес на производство.

Въпреки високата цена и доста по-големите усилия, които се влагат при отглеждане и произвеждане, Арабиката наистина си заслужава основно заради нейните неповторими вкусови и ароматни нотки.

Зърната на този сорт имат фин вкус, който доставя сладост. Във вкусовите нотки могат да се усетят както плодови и цветни, така и нотки на шоколад, и на карамел. Много по-рядко, но все пак възможно, е да се усетят ядкови нотки. Киселинността е много смекчена, а тялото – балансирано.

По това тя значително се отличава от силната робуста, която е доста интензивна и на вкус, и на съдържание на кофеин. Той обикновено е под 2%, в диапазона 1,2 – 1,5 на зърно арабика.

Мекостта на този сорт е свързана с условията, при които растението вирее. Голямата височина и различната атмосфера са в основата на бавния растеж и узряване, което води до по-голямо количество захари.

Това е причината най-високият клас кафета арабика да получават сертификат за специално кафе.

Зърната Арабика са по-малки и овални, докато робуста са доста по-големи и кръгли. Това е така, защото растението е много по-късо, докато Робуста като цяло са по-високи.

Макар да са част от едно семейство, характеристиките между различните зърна могат да са много различни. Дори и при един вид зърна арабика може да има разлики във вкуса и качеството, ако се отглеждат в различни точки по света, поради уникални (и често непредсказуеми) климатични условия и разлики в методите за обработка и изпичане.

Пример за това е известното кафе Кона. Hawaiin Kona Coffee вирее в Хавай, където влажния и мек климат осигурява идеалните условия. Хавайският климат е уникален, което води и до наистина уникалния вкусов профил на това кафе.

Събирането му обаче не е проста задача, защото расте в малък планински район известен като „Kona Coffee Belt”, скрит между два активни вулкана. Повече за това и други наистина уникални кафета, които са част от най-скъпите и ексклузивни кафета в света, може да прочетете в нашата статия тук.

Робуста (Coffea canephora)

Робуста, от друга страна, най-често се използва за разтворимо кафе (всъщност, голяма част от тези продукти са точно от робуста) поради интензивния си вкус. Често се добавя и в смеси за еспресо, където се приема, че придава интензитет на вкуса и помага за образуване на богата крема.

Това кафе има по-силен вкус, по-плътно тяло и земен, дори дървесен аромат. Нотките на робуста са основно шоколадови и орехови.

Както арабиката, то произхожда от Етиопия, а днес се отглежда не само там, но и във Виетнам, Индонезия и Бразилия. Близо 25% от световното производство на кафе е от този вид. Той е изключително устойчив към различни условия и следователно по-лесен за отглеждане. Поради това е и кръстено така „robust” – здрав, силен. Неговата устойчивост на вредители и болести идва от двойно по-голямото съдържание на кофеин, сравнено с арабика. Робуста има между 2 и 3 процента на зърно.

То вирее на по-ниска надморска височина, при топли климатични условия. Както вече споменахме, лесно е за гледане, а и дава реколта много по-бързо от арабиката. Това го прави предпочитан избор от фермерите и по-достъпен за крайния потребител кафе вариант.

Как да изберем най-хубавото кафе?

Разгледахме основните характеристики на арабика и робуста, като вкусове, аромати, цена и съдържание на кофеин. Но за да изберете успешно най-хубавото за вас кафе, трябва най-вече да изберете качествено такова, което да отговаря на вашия вкус.

Ако например обичате богати, плътни вкусове, ниски нива на киселинност и не търсите силен кофеинов ефект, Арабиката е подходящ избор. Тя е перфектна за кафе напитки като лате, капучино и други, както и за приготвяне на френска преса, при която идеално се подчертава нежният вкус.

Но ако обичате кафето ви да ви доставя по-сериозен заряд и по-интензивни вкусове, то робуста ще е правилният избор.

На пазара има голямо разнообразие от арабика и робуста, включително и много добре комбинирани смеси с идеални пропорции, които успешно съчетават всички предимства на двата вида кафе.

В заключение, най-хубавото кафе за вас, ще е това, което ви доставя наслада при консумация и отговаря на стандартите за високо качество и добри практики при производство, които не вредят нито на природата, нито на хората в държавите, в които се отглежда кафето.

В нашия блог може да откриете както още интересна информация за една от най-популярните и обичани напитки в света, така и идеи как да приготвите вкусни и освежаващи кафе изкушения.

Ако имате приключенска душа, но не можете да живеете без едно (или три) кафета дневно, можете да приготвите любимата напитка с помощта на преносима кафемашина Outin. Нейният компактен размер и лекота на използване я правят подходящ спътник където и да сте по света. Тя работи с предпочитаното кафе арабика, робуста, или смес, на капсули или смляно. С дълъг живот на батерията и възможност за универсално зареждане със зарядно за автомобил и USB зарядно, бързо загрява вода и осигурява перфектна чашка кафе за минути!

Сподели с приятел

Прочетете още