Skip to content
Ръка, държаща полупразна чаша еспресо, лежи върху дървена маса, с термос Outin и фенер, придаващи селски чар на фона.

Еспресо срещу кафе: Каква е разликата?

Чакайте, нали еспресото е кафе?

Да! Тъй като кафето е течността, извлечена от зърната, а не методът на приготвяне, то технически се счита за кафе. Основната разлика между еспресото и кафето не е в зърната, а в процесите на смилане и приготвяне, така че всяко еспресо е кафе, но не всяко кафе е еспресо.

Разлики между кафето и еспресото

1. Метод на варене

Каква е разликата между еспресо и кафе? Когато става дума за еспресо, методът на приготвяне е това, което наистина го отличава. Другите методи за приготвяне отнемат време, защото разчитат на бавното филтриране на гореща вода през кафето. Това означава, че между вас и прясното кафе има няколко минути.

Машините за еспресо вдигат голямо налягането и изстрелват почти вряща струя вода през фино смлени кафените зърна. Този метод на приготвяне ви предоставя, ароматна и пълна с кофеин кафе напитка за по-малко от тридесет секунди.

Въпреки разликите в налягането между методите за приготвяне на други видове кафе напитки и еспресо, те имат едно много важно сходство: температурата на приготвяне. Идеалната температура за приготвяне на всяко кафе е между 90 и 96 градуса по Целзий.

2. Вкус

Следващият ви въпрос вероятно е: “Вкусът на еспресото различава ли се от този на филтърното кафето?”, а ние отговаряме, че еспресото и кафето определено имат различен вкус и не само.

Шотът еспресо обикновено има по-силен вкус от чашата филтърно кафе или кафе на джезве. Това се дължи на факта, че кафето не се приготвя с филтър, така че не се губи от ароматните масла при приготвяне. От друга страна, филтърното кафе е по-малко наситено.

3. Налягане

Високото налягане не само е в основата на бързото приготвяне на напитката, но и помага за формирането на каймак и разпръскването на богатите кафени масла в крайния еспресо шот.

Филтърното кафе разчита на гравитацията, за да пропълзи водата през смляното кафе и да приготви вашата напитка. Ако използвате Мока кафеварка или дори Френска преса, реалното налягане върху водата и кафето е незначително, когато го измерите в атмосферни барове.

Множеството еспресо машини по подразбиране използват налягане от девет бара. За да ви представим тази цифра в перспектива, ще трябва да потънете на около 300 фута дълбочина в океана, за да изпитате оптималното налягане за еспресо.

Портативната кафемашина Outin Nano, от совя страна генерира налягане от 20 бара, което ви позволява да извлечете перфектна екстракция за кремообразно и наситено на аромат еспресо.

4 Смляно кафе срещу смляно еспресо

След налягането, едрината на смилане на зърната е от първостепенно значение. Като цяло препоръчваме пресни, средно смлени зърна, когато приготвяте кафето си с кафеварка и филтър.

Но еспресото е различно. Свойствата на питата от кафе, наричана още кафено легло, определят колко добре се извлича еспресото. По-фино смилане излага под въздействието на водата по-голяма повърхност на зърната. Това означава по-ефективно приготвяне на кафето през краткия процес на инфузия.

Разбира се, твърде фино смилане на зърната може да запуши кафе машината или да забави времето за приготвяне. Това се дължи на факта, че под въздействието на водата смляното кафе набъбва благодарение на налягането и неразтворимите въглехидрати на захарна основа, които се образуват по време на печенето.

Така че, когато приготвяте еспресо, трябва да постигнете точен баланс между ситно и средно смилане на зърната.

5. Количество

Друга разлика между еспресото и кафето се крие в количеството на напитката. Средният размер на една чаша филтърно кафе е 240 мл., докато една доза еспресо е само 30 мл. Това се дължи на факта, че еспресото е по-гъсто и по-концентрирано от обикновеното варено кафе, така че при такъв силен вкус по-малкото определено е повече.

6. Анатомия на шот еспресо

Ако сте италианец или сте прекарвали известно време в бар за еспресо (да, съществуват такива барове!), знаете как изглежда едно еспресо.

Традиционно тази тъмна напитка се сервира в малка порцеланова или стъклена чаша, която побира едва 50 милилитра. Правилно приготвена, тя е покрита с дебел слой каймак, смятан за свещения граал на кафето.

7. Каймак

Тази възхитителна пяна е основният визуален показател за добре приготвеното еспресо. Когато водата под налягане се вкарва в кафеената питка, протичат няколко реакции:

По-деликатните кафеени масла се смесват с горещата вода.

Под въздействието на налягането кафените зърна се дегазират, което означава, че въглеродният диоксид, задържан в процеса на печене, излиза навън.

Бикарбонатните йони във водата претърпяват химическа реакция от внезапното излагане на променящото се pH на кафето.

Внезапната промяна от среда с високо налягане (машината) към среда с ниско налягане (чашата) позволява на въглеродния диоксид да пробие стените на клетките на еспресото и да образува мехурчета.

Всички тези сили се обединяват, за да създадат каймака на еспресото. Обикновено пяната може да се задържи в продължение на няколко минути. В края на краищата, еспресо е направено с ясната цел да го изпиете веднага след приготвянето му.

Сподели с приятел

Прочетете още